Babele

Babele


La cativa pasi de Sfinx se afla Babele, un alt reper mistoc si national, care uimeste prin formele sale.
Unii zic ca sau format prin eroziune in foarte multi ani, alti sunt mai sceptici si cred intr-o explicatie mai mistica.
Locatie : M-tii Bugeci, se urca cu telecabina din localitatea Busteni.

Wikipedia (varianta stintifica )
Babele sunt formațiuni stâncoase situate în apropiere de vârful Baba Mare (2292 m), situat în masivul Bucegi din Carpații Meridionali. Important obiectiv turistic, Cabana Babele este situată sub vârful cu același nume și este punctul de plecare central în drumețiile din munții Bucegi.
Babele sunt „martori de eroziune”, formate prin erodarea eoliană diferențiată a diferitelor strate geologice în care sunt sculptate (conglomerate cretacice) și se găsesc în imediata vecinătate a cabanei cu același nume.

Varianta populara
Legenda spune că “babele” au rădăcini în Baba Dochia. Aceasta avea un fiu care i-a dus acasă, noră împotriva voinței ei. Dochia i-a dat norei un ghem de lână neagră și a pornit la râu să-l albească. Fata l-a spălat până când i-au sângerat degetele, dar lâna a rămas tot neagră. Disperată, a început să plângă, dar a auzit-o Iisus Hristos, care i-a dăruit o floare roșie și i-a spus să spele lâna cu ea. Tânăra i-a urmat sfatul, a pus floarea în apă și lâna s-a albit, după aceea s-a dus și i-a dus ghemul soacrei. Baba Dochia s-a suparat ingrozitor și a acuzat-o că Mărțișor, așa cum îi spusese fata salvatorului ei, este iubitul norei. Dochia a plecat cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara, pentru că își văzuse nora cu floarea în mână. Rând pe rând, pentru că i se făcuse cald, și-a scos cele 12 cojoace pe care le avea. Dintr-o dată vremea s-a schimbat, a dat gerul și a început să ningă, iar Baba Dochia a înghețat împreună cu oile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru contributie!